Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Collectieve uitspraak massaal bezwaarprocedure box 3

Geplaatst op: 11-02-2022, 14:47:27

De collectieve uitspraak in de massaal bezwaarprocedure over box 3 (spaartaks) is door de Belastingdienst gepubliceerd. Na de uitspraak van de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2021:1963) is deze uitspraak de volgende stap op weg naar compensatie voor spaarders. Met de uitspraak zijn alle ruim 200.000 bezwaarschriften over de jaren 2017 tot en met 2020 gegrond verklaard. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoeveel mensen hun geld terugkrijgen, welk bedrag dit zal zijn en wanneer de uitbetaling zal plaatsvinden.

Met de uitspraak op 4 februari gaat er voor de bezwaarmakers een termijn van 6 maanden lopen waarbinnen ze iets van de Belastingdienst zouden moeten horen. De staatssecretaris heeft echter al aangegeven dat de kans bestaat dat die deadline niet gehaald wordt.

Of degenen die geen bezwaar maakten ook gecompenseerd zullen worden staat nog niet vast. De Tweede Kamer lijkt daar wel een voorstander van. Op 1 april komt er een richtingennotitie waarin daarover iets meer zal staan. Daarover moet dan nog een besluit worden genomen bij de behandeling van de Voorjaarsnota. Begin juni dient de Tweede Kamer hierover te besluiten en begin juli de Eerste Kamer. Als er ook voor de niet-bezwaarmakers compensatie volgt, dan zullen zij daarover dus waarschijnlijk op z\'n vroegst in de tweede helft van 2022 iets van de Belastingdienst horen. Wie nog geen bezwaar maakte, hoeft dat nu overigens niet meer te doen. De uitspraak is geldend recht vanaf 24 december 2021 en geldt dus ook voor alle belastingaanslagen die op of na 24 december 2021 worden opgelegd.

Voor belastingjaar 2021 zal het aangifteprogramma nog niet aangepast zijn aan de uitspraak van de Hoge Raad. Ook de voorlopige aanslag 2022 is/wordt nog opgelegd zonder rekening te houden met de uitspraak van de Hoge Raad. De definitieve aanslag over 2021 en 2022 zal de Belastingdienst echter wel, zonder dat u daarom hoeft te vragen, in lijn met deze uitspraak opleggen. 

Totdat duidelijk is hoe de Belastingdienst voorgaande moet uitvoeren zullen voorlopig geen definitieve aanslagen over box 3 worden opgelegd. Alleen bij dreigende verjaring (zoals bij 2017 en 2018) of als het niet versturen van de aanslag nadelig zou zijn voor de belastingbetaler (bijvoorbeeld bij middeling en verliesverrekening), wordt de aanslag toch verzonden.

Zie ook het, onderstaand te downloaden, handige overzicht voor niet-bezwaarmakers.

Bron: www.fiscalert.nl van 7 februari 2022

Download bijlage: bezwaarprocedure box 3.jpg

Ga terug naar de vorige pagina